solunum yetmezliği Fundamentals Explained

Wiki Article

Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir.

Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.

Akciğer tutulumu olan hastalarda yorgunluk, özellikle hareket sırasında artan nefes darlığı ve kuru öksürük şikayetleri olur. Bu şikayetleri olan hastanın mutlaka gerekli tetkikler yapılarak tanısının konulması ve tutulum varsa zaman kaybetmeden tedavisinin başlanması gerekmektedir. Amaç akciğer ve damarlardaki iltihabın kalıcı hasar bırakmadan tedavi edilmesidir.

Hidroterapi ve Alternatif Tedaviler: Bazı durumlarda, su tabanlı egzersizler veya sıcaklık ve nem terapileri solunum kapasitesini artworkırabilir.

Anamnez ve fizik muayene ile hastada solunum yetmezliğinin olduğuna dair bir şüphe uyanmasının ardından, kesin tanı ve tedavi yöntemi için bazı tetkikler uygulanır. Bu tetkikler aşağıdaki gibidir:

Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında en kısa zamanda hasta mümkünse ambulans ve sağlık personeli gözetiminde, hastaneye yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hastanın solunum veya kalp fonksiyonları durdu ise, bir taraftan temel yaşam desteği almış kişiler tarafından en kısa zamanda "yeniden canlandırma" manevraları başlatılmalı, diğer taraftan acil gardenım çağrısı yapılmalıdır. Solunum yetmezliği tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılmakta olup oksijen ve/veya solunum yetmezliği ile birlikte solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanır. solunum yetmezliği tipleri Yoğun bakımda uygulanan solunum yetmezliği tedavileri genellikle ana soluk borusuna yerleştirilen bir tüp (entübasyon) veya yüze yerleştirilen bir maske (non invazif mekanik ventilasyon) lawnımıyla pozitif basınç ve oksijen uygulanmasıve bu şekilde solunum kaslarının dinlendirilmesi prensibine dayanır. Güncel tedavi yaklaşımları ve erken müdahale ile, bu hastaların büyük kısmı yeniden sağlıklarına kavuşabilmektedir. Bu nedenle solunum yetmezliğinden şüphelenilen hastanın zaman kaybedilmeden hastaneye uygun şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşır. Solunum yetmezliği nasıl anlaşılır?

Bunun solunum yetmezliği tipleri dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.

Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.

Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.

Solunum yetmezliği tanısı, bir dizi take a look at ve muayene sonucu konulabilir. Bu testler ve muayeneler şunları içerebilir:

Burun Boşluğu: Hava burada ısıtılır ve nemlendirilir, ayrıca koku alma işlevi de burun boşluğunda gerçekleşir.

1- Solunum Sıkıntısı: Ordinary solunum çOkay az bir iş yüküyle gerçekleşir. Ancak akciğer hastalıkları ve göğüs kafesi yapısını bozan durumlarda solunum iş yükü solunum yetmezliği artar. Bu durumlarda örneğin istirahat halinde iken de tıpkı efor sırasındaki gibi takipne, taşikardi gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar. Sorun ilerlerse hiperpne, propertyımcı solunum kaslarının devreye girmesi, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi gibi bulgular da görülmeye başlar.

Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir.

Tedavi çoğunlukla yoğun bakım şartlarında yapılır ve bu rahatsızlığa neden olan hastalıklara karşı tedaviler uygulanır.

Report this wiki page